IK HEB EEN DIER GEVONDEN


Als toerist op Kreta bestaat de kans dat je zwerfdieren tegenkomt. Veel zwerfdieren kunnen het prima redden op straat. Ze hebben een plek waar ze eten en water krijgen en zullen toeristen eigenlijk niet benaderen. Via neutralisatie programma's zijn zwerfdieren soms ook al geneutraliseert (knipje uit het oor) waardoor de populatie minder zal groeien en de dieren, nu ze niet meer voor kittens en puppies hoeven te zorgen, rustiger en gemoedelijker zullen zijn. Verwilderde katten redden het vaak prima en hebben de mens helemaal niet nodig om aan hun voedsel te geraken.


Voor honden is het vaak anders. Zeker als de moeder hond net een nestje heeft geworpen dan zijn de puppies vaak heel schattig en moeder is vaak op zoek naar eten. Het lijkt dan alsof de puppies aan hun lot zijn over gelaten terwijl dat (nog) niet zo is. Vindt u een nestje puppies verborgen in een veilige plek  blijf er dan vanaf totdat u zeker weet dat moeder niet meer komt. Dit vraagt veel tijd en toeweiding. Immers de vakantie plannen zullen aangepast moeten worden en u zult over de puppies moeten waken alsof het uw eigen zijn.


OPVANGADRES

Pas wanneer u er zeker van bent dat de moeder niet meer bij de jonge dieren komt kunt u tot actie overgaan. Zoek eerst een opvangadres, een adres waar de dieren zeker 15 weken kunnen blijven (soms langer) Pasgeboren honden en katten mogen wettelijk nog niet vliegen. Bij 12 weken moet er een rabiƫs enting gegeven worden en die moet minimaal 3 weken in het dier zitten alvorens het mag vliegen. In de eerste 12 weken moet het dier ook regelmatig naar de arts voor controle en entingen om het volledig geent te krijgen. Een verplichting wanneer het dier moet gaan reizen.

Door een oproep in het engels, voorzien van lokatie, foto's en uw telefoonnummer (+316.......) te doen op de facebookpagina van dierenvrienden op Kreta kunt u in contact komen met iemand die ruimte heeft om het dier op te vangen.


DIERENARTS

Via het menu aan de linker kant komt u op een pagina met dierenartsen op Kreta. Deze lijst is niet comleet maar we doen ons best om de lijst actueel te houden. Zoek nu samen met uw opvangadres een dierenarts waar de dieren heen moeten voor controle en entingen.


EN DAN....

U heeft nu een opvangadres en een dierenarts gevonden. Maar wat wilt u dat er nu verder gebeurt met de dieren die u gevonden heeft. U heeft nu een soort van verantwoordelijkheid jegens de dieren. U kunt de dieren laten opgroeien bij het opvangadres tot een bepaalde leeftijd, daarna moeten ze daar weg. U kunt ervoor kiezen om de dieren zelf te adopteren en dus naar Nederland te laten vliegen. U kunt de dieren laten adopteren via een van de vele organisaties die zich om zwerfdieren op Kreta bekommeren. Of u zoekt zelf een adoptant op Kreta, bij voorkeur iemand die u goed kent zodat u de dieren kunt blijven volgen.