Chip van de hond/kat op eigen naam zetten


Chip en registratie verplicht voor honden

Waarom een verplichting?

In Nederland zijn veel mensen met honden bezig. Niet alleen de eigenaren, maar ook bijvoorbeeld fokkers en handelaren. Veel van deze mensen hebben het beste met de hond voor, maar soms gaat het helaas toch mis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de malafide hondenfokkerij en -handel. Daar vinden nog steeds veel misstanden plaats. Honden worden vaak niet gevaccineerd, worden te jong bij de moeder weggehaald, zijn slecht gesocialiseerd of zijn tijdens hun korte leven slecht behandeld. Daarnaast zijn er eigenaren die hun hond mishandelen of verwaarlozen.


Nieuwe wetgeving

Om dit soort praktijken beter aan te kunnen pakken heeft het ministerie van Economische Zaken besloten dat alle honden die er vanaf 1 april 2013 in Nederland bijkomen gechipt moeten zijn en dat de registratie van deze honden netjes bijgehouden moet worden. Zo kunnen de controlerende instanties bij misstanden beter ingrijpen, bijvoorbeeld door illegale handelaren op te sporen.


Wat houdt de verplichting in?

De chip- en registratieverplichting voor honden geldt vanaf 1 april 2013 en komt (in het kort) neer op het volgende:

Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd.

Alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen.

(De registratieplicht geldt niet voor honden van buitenlandse houders die korter dan 3 maanden in Nederland blijven. Hierbij kunt u denken aan houders die in Nederland op vakantie zijn met hun hond. Dit geldt dus niet voor Nederlandse handelaren die honden binnen Nederland brengen en ze vervolgens weer uitvoeren naar andere landen.)


Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen in de geregistreerde gegevens aan de databank worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.


Het chippen van katten is in Nederland niet verplicht.

Toch is het belangrijk om uw kat te laten chippen en registreren.


Veel zoekgeraakte en nooit terugbezorgde katten…

Elk jaar komen veel katten in het asiel terecht, en vaak gaat dat om katten die zwervend zijn aangetroffen. In 2011 kwamen alleen al bij de asielen van de Dierenbescherming 24107 zwerfkatten binnen. Omdat een groot deel van de katten niet gechipt is of omdat de registratie niet goed is bijgehouden, kunnen deze vaak niet worden terugbezorgd bij hun eigenaar. Slechts 3373 katten (14%) konden door de Dierenbescherming met hun eigenaar worden herenigd!


Behalve bij de asielen van de Dierenbescherming komen ook bij diverse andere opvangen gevonden katten binnen die niet terugbezorgd kunnen worden. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat mensen die een kat vinden die niet gechipt blijkt  te zijn, de kat zelf houden. Het totale aantal zoekgeraakte en nooit terugbezorgde katten is dus nog groter.


Voorkom dat u uw kat op zo’n manier verliest: laat hem of haar chippen, registreer het chipnummer en uw gegevens bij een databank en zorg ervoor dat u die registratie ook aanpast als er iets wijzigt.


Ook voor ‘binnenkatten’!

Ook voor katten die normaal gesproken binnen wonen, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. De kans dat de kat op straat belandt is weliswaar niet groot, maar toch is een ontsnapping door een te lang openstaande deur of door een raam bepaald niet denkbeeldig. En dan blijkt dat het oriëntatievermogen van de kat stukken minder is dan dat van katten die regelmatig buiten komen. Juist deze ontsnapte binnenkatten hebben dus moeite met het terugvinden van hun huis en lopen grote kans om te gaan zwerven.


Bron: chipjedier.nl


De Nederlandse Databank Gezelschapsdieren


De Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG) heeft als doel het opsporen en herenigen van dier met eigenaar.Het is dus heel belangrijk dat u uw hond of kat zodra die bij u woont overschrijft op uw naam zodat als het dier wegloopt en iemand vindt uw dier weer bij u terug kunnen brengen.

Na registratie van het chipnummer is het huisdier bij vermissing snel terug te vinden. Dierenartsen en personeel van de dierenambulance kunnen de databank 24 uur per dag raadplegen, zo kunnen zij eenvoudig achterhalen wie de eigenaar is. De NDG is met meer dan twee miljoen geregistreerde huisdieren de grootste databank in Nederland.

De NDG is op initiatief van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland opgericht. De geregistreerde gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het doel waarvoor de databank is opgericht, het opsporen en herenigen van het dier met de eigenaar. De registratie geldt voor de rest van het leven van uw huisdier. U ontvangt na betaling een registratiepas.

Dit overschrijven van het dier op uw naam kunt u heel gemakkelijk doen door hier te klikken.

Of kijk op www.ndg.nl